Ruusujuuri

Ruusujuuri on kasvi, joka tunnetaan monilla eri nimillä. Sen latinalainen nimi on Rhodiola rosea ja se tunnetaan myös nimillä kultajuuri, jonka uskotaan viittaavan juuren moniin hyödyllisiin ominaisuuksiin ja arktinen juuri, joka puolestaan viittaa kasvin pohjoiseen kasvupaikkaan. Latinalaisen nimen "Rhodiola rosea" katsotaan viittaavan kasvin ruusuntuoksuiseen juureen, joka leikatessa muuttuu punertavaksi.

Ruusujuuri on kestävä, ja sitä esiintyy Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Aasian pohjoisrannikolla. Se kasvaa usein alueilla, joita muuten pidettäisiin epäsuotuisina kasvien kasvulle. Esimerkiksi ruusujuuri kasvaa tunturien rinteillä ja kallioraoissa, jonka vuoksi sitä löytyy jopa 3000 metriä merenpinnan yläpuolelta.

Ruusujuuri voi kasvaa jopa 40 cm korkeaksi. Kasvin lehdet ovat vaaleanvihreitä ja niissä on vahamainen pinta, joka säilyttää kosteuden. Kukkanuppu on vaaleanpunainen, joka toukokuusta lähtien puhkeaa hienoon keltaiseen kukintaan. Kukkien siitepöly on erityisen suosittu mehiläisten keskuudessa.

Tuhansien vuosien historia

Ruusujuurta on käytetty jo tuhansia vuosia ympäri maailmaa sen monien hyödyllisten ominaisuuksien vuoksi. Kasvin suosio on levinnyt idästä länteen ja sen positiivisista vaikutuksista on löytynyt kertomuksia, jotka ovat peräisin muinaisesta Kreikasta ja Kiinasta sekä viikinkiajoilta. Siperiassa on elää edelleen perinne, jossa vastavihitylle avioparille annetaan lahjaksi ruusujuuri toivoen sen lisäävän puolisoiden hedelmällisyyttä ja saamaan terveitä lapsia. Vaikka tästä vaikutuksesta ei ole todisteita, Siperiassa vannotaan ruusujuuren vaikutukseen ja siellä kunkin perheen on perinteen mukaan salattava ruusujuuren kasvupaikka ulkopuolisilta.

Suomessa ruusujuurta ei yleensä ole saatavilla tavallisissa elintarvikekaupoissa ja supermarketeissa, jonka vuoksi kasvia ei ole helppo sisällyttää päivittäisiin aterioihin. Ruusujuuri sopii kuitenkin hyvin syötäväksi joko sellaisenaan tai aterioiden lisukkeena. Sen lehdillä on hieman kitkera maku ja niitä voidaan syödä raakana salaatissa tai osana hapankaalia. Ruusujuuren varren voi höyryttää ja syödä samalla tavalla kuin parsaa.

Ruusujuuri luontaistuotteissa

Ruusujuurta ei ole yleensä saatavilla tavallisissa ruokakaupoissa lisukkeeksi salaatteihin tai hapankaaliin. Sen vuoksi ruusujuuren hyödyllisiä ainesosia sisältävä ravintolisä voi olla käytännöllisempi vaihtoehto.

Kun ruusujuuri sisältyy ravintolisään ainesosana, kasvi uutetaan nykyaikaisen teknologian avulla, jonka jälkeen uute kuivataan. Uuttamisen ja kuivauksen aikana vaikuttavien ainesosien pitoisuus lisääntyy ja tuloksena on tabletti, jossa on tiivistettynä kaikki kasvin hyödylliset ainesosat.

Ravintolisissä ruusujuuri voi erityisesti:

Edistää normaalia verenkiertoa.

Edistää optimaalista henkistä ja kognitiivista toimintaa.

Auttaa stimuloimaan hermostoa. Lisää vastustuskykyä henkiselle ja fyysiselle stressille.

Vähentää väsymyksen tunnetta.

Ruusujuuri on tehokas antioksidantti, ja se on myös adaptogeeninen kasvi. Ruusujuuren lisäksi muita adaptogeenisiä kasveja ovat muun muassa schisandra, venäjanjuuri ja ginseng. Ne auttavat kehon kykyä käsitellä stressiä ja niille on yhteistä niiden epäspesifinen, sopeuttava vaikutus. Mikä tarkoittaa, että ne auttavat kehon soluja palautumaan tai puolustautumaan riippumatta siitä, missä osassa kehoa ne sijaitsevat. Siten adaptogeeneilla on sekä kehon toimintoja normalisoiva että sen puolustukykyä lisäävä vaikutus.

Miksi olet voinut lukea muualta, että ruusujuurella on paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta emme mainitse niistä sivuillamme? Olemme yritys ja teemme markkinointia. Suomessa meidän on noudatettava EU:n sanelemaa lainsäädäntöä ja saamme ainoastaan kertoa kuluttajalle niistä väitteistä, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt tai niistä, jotka ovat EFSA:n odotuslistalla.

KIINNOSTUITKO?

Ruusujuurta on näissä Wellvita-tuotteissa