Ginkgo biloba

Ginkgo bilobaa tunnetaan myös nimellä nuoruuden puu, temppelipuu ja neidonhiuspuu. Latinankielinen nimi "biloba" tarkoittaa "kahta lehteä", mikä viittaa Ginkgo biloba -puun lehtien viuhkamaiseen, kahtiajakautuneeseen muotoon. Ginkgo biloban juuria on voitu jäljittää yli 240 miljoonaa vuotta ajassa taaksepäin ja se on nähnyt sekä dinosauruksien sukupuuttoon kuolemisen että useita jääkausia. Siksi puulla on myös nimi "Elävä fossiili".

Ginkgo biloba voi kasvaa jopa 30 metrin korkuiseksi ja 10 metriä leveäksi. Puun pienet, vaaleanvihreät lehdet ovat viuhkanmuotoiset ja niiden rakenne muistuttaa nahkaa. Ginkgo biloga on lehtipuu ja se pudottaa lehtensä syksyn aikana. Ennen sitä lehdet saavat kuitenkin kauniin keltaisen värin, joka lisää väriloistoa syksyyn. Temppelipuun hedelmät muistuttavat pieniä luumuja ja niille on ominaista erityinen tuoksu, jonka sanotaan tuovan mieleen elttaantuneen voin.

Ginkgo biloba on peräisin Kiinasta, mutta kasvaa nykyään monissa eri paikoissa maailmaa, myös Keski- ja Etelä-Euroopassa. Tämä kaunis puu löytyy usein puistoista ja koska saastunut ympäristö ei näytä vahingoittavan sitä, on ginkgosta tullut suosittu koriste- ja tienvarsipuu suurkaupungeissa. Gingko on kaksikotinen. Naaras- ja urospuut eroavat toisistaan siinä, että naaraspuut tuottavat luumunmuotoisia hedelmiä, jotka haisevat ja roskaavat katuja syksyisin. Sen vuoksi puistojen ja bulevardien koristeeksi istutetaan yleensä vain urospuita.

Ginkgo biloba on monikäyttöinen puu

Maailmanlaajuisesti ginkgo biloba puita on yli 50 miljoonaa ja puun suosio ei johdu pelkästään sen kauniista ulkonäöstä. Ginkgo biloba -puun lehdet ovat yksi maailman käytetyimmistä ainesosista ravintolisissä ja samalla se on arvostettu puu taiteessa, kulttuurissa, uskonnossa ja sen siemeniä sekä lehtiä käytetään moninaisesti aasialaisessa keittiössä.

Ginkgo biloba -puita löytyy usein buddhalaisista temppelipuutarhoista Kiinassa, Japanissa ja Koreassa sekä puuta käytetään materiaalina uskonnollisten hahmojen veistämiseen. Kaunista, kestävää puuta ja erityisesti puun lehtiä käytetään usein inspiraationa kaikkeen koruista ja veistoksista runoihin ja maalauksiin.

Ruoanlaitossa ei ginkgon puisia osia, lehtiä tai haisevia luumuja yleensä käytetä. Toisaalta luumujen siemeniä syödään jopa suurena herkkuna, etenkin Japanissa. Siemenistä poistetaan kuoren uloin kerros ja sen jälkeen ne höyrytetään tai paahdetaan, jolloin sisempi kova siemenkuoren osa aukeaa. Siemenen ydinosa muistuttaa pistaasipähkinää ja sitä käytetään sekä makeissa että suolaisissa ruuissa.

Ginkgo biloba luontaisravinteissa

Ginkgo biloba on yksi maailman käytetyimmistä ravintolisien ainesosista. Mutta mihin ginkgo biloban hyöty perustuu?

Ginkgo bilobaa käytetään ravintolisissä sen ominaisuuksissa:
Vaikuttaa positiivisesti verenkiertojärjestelmään (mikroverenkierto) näön, kuulon ja muistin eduksi.
Auttaa ylläpitämään hyvää ikämuistia.


Teoriassa voit saada ginkgo biloban ainesosien hyödyn syömällä sen lehtiä päivittäin. Mutta kuitenkin vain harvat ihmiset voivat vaivattomasti tehdä ginkgo bilobasta osan päivittäistä ruokavaliotaan ja siksi lehtien nauttiminen ravintolisänä voi olla helpompaa.

Ravintolisien ainesosana ginkgo biloban lehtien ainesosat uutetaan hallitussa teknologisessa prosessissa, jonka jälkeen uute kuivataan. Kun uuttaminen ja kuivaus on suoritettu, hyödyllisten aineiden pitoisuus kasvaa. Tuloksena on tiivis tabletti, jossa on kasvin kaikki hyödylliset ainesosat.

Miksi olet voinut lukea muualta, että ginkgo biloballa on paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta emme mainitse niistä sivuillamme? Olemme yritys ja teemme markkinointia. Suomessa meidän on noudatettava EU:n sanelemaa lainsäädäntöä ja saamme ainoastaan kertoa kuluttajalle niistä väitteistä, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt tai niistä, jotka ovat EFSA:n odotuslistalla.

KIINNOSTUITKO?

Ginkgo bilobaa on tässä Wellvita-tuotteessa