Kurkuma

Kurkuma tai Curcuma longa tunnetaan erityisesti sen voimakkaan keltaisesta väristä. Ja juuri värinsä vuoksi tätä mukulajuurta käytetään moniin eri tarkoituksiin. Kurkuma on muun muassa tärkeä osa curry-mausteseoksissa ja sitä käytetään monenlaisissa aasialaisissa ruoissa. Väriaineena kurkumaa on monissa erityyppisissä elintarvikkeissa.

Kurkumakasvi Curcuma longa on inkiväärin (Zingiberaceae) sukuinen monivuotinen ruohokasvi ja se on peräisin Intiasta. Kurkuma kasvaa olosuhteista riippuen ½-1 metrin korkuiseksi. Sen pitkät, suipot lehdet ympäröivät pitkävartista kukkatähkää, jossa on torvimaisia, valkoisia ja roosanvioletteja kukkia. Kasvi viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa, jossa on paljon sadetta. Kurkumaa on viljelty Intiassa vuosituhansia ja intialaisen kurkuman laadun sanotaan olevan paras maailmassa. Intia on myös maailman suurin kurkuman tuottaja ja vientimaa. Intialaiset itse ovat kuitenkin kurkuman suurkuluttajia ja Intian osuus tämän värikkään mausteen kokonaiskulutuksesta maailmalla on 80 prosenttia.

Kurkuma on "intialaisten sahrami" ja kangasväri

Kurkuma saapui Eurooppaan, kun kuuluisa italialainen kauppias ja tutkimusmatkailija Marco Polo toi mausteen mukanaan Kiinaan suuntautuneelta matkaltaan vuonna 1280. Keskiajalla kurkumaa käytettiin edullisena vaihtoehtona kalliimmalle ja ylellisemmälle maustesahramille. Vaikka näillä kahdella mausteella ei ole muuta yhteistä kuin kaunis keltainen väri, sai kurkuma näiltä ajoilta lähtien lempinimekseen "intialainen sahrami".


Sahrami ei kuitenkaan ole ainoa mauste, jonka kanssa kurkumalla on yhteisiä piirteitä. Sen mukulajuurien ulkonäkö ja rakenne tuovat myös mieleen inkiväärin. Vaikka kurkumalla on monia yhtäläisyyksiä inkiväärin kanssa, nämä kaksi maustetta eroavat maultaan. Tuoreella inkiväärillä on voimakas, tulisen raikas maku, kun taas kurkuman maku on mieto ja hieman kitkerä. Sen vuoksi sitä voidaan usein käyttää ruoanlaitossa muiden maukkaampien mausteiden kanssa.

Etelä-Aasiassa kurkumalla ei ole ainoastaan tärkeä kulinaarinen osa, vaan kasvilla on suuri merkitys myös uskonnollisissa ja kulttuurisissa yhteyksissä. Hindu-uskonnossa kurkuma yhdistetään tuoreen avioparin hedelmällisyyteen ja vaurauteen. Monilla alueilla on rituaalina voidella morsiamen ja sulhasen keho veden ja kurkuman seoksella ennen häitä. Buddhalaisille kurkuma edustaa puhtautta ja siksi tämä keltainen mauste on tärkeä osa monia uskonnollisia rituaaleja. Näistä ehkä tärkeimpänä on kurkuman käyttö buddhalaismunkeille ominaisten oranssinkeltaisten kaapujen värjäyksessä.

Kurkuma luontaisravinteissa

Sen lisäksi, että kurkuma on suosittu ruoanlaitossa, väriaineena ja erilaisissa rituaaleissa se on myös laajalti käytetty ainesosa ravintolisissä.

Kurkumaa käytetään sen vaikuttavien ainesosien vuoksi muun muassa:
Lievittämään lihasten ja nivelten arkuutta
Ylläpitämään nivelten liikkuvutta
Tukemaan nivelten hyvinvointia

Kurkuman hyödyllisen vaikutuksen voi saada kuluttamalla tietyn määrän keltaisia juuria osana päivittäistä ruokavaliota. Mutta jos haluat, että ruoassasi on muitakin värejä kuin kurkuman voimakas keltainen väri, voit myös saada hyödyllisiä vaikutuksia ravintolisien kautta.

Ravintolisän valmistuksessa kurkuman ainesosat tiivistetään uuttamalla ne valvotussa teknologisessa prosessissa. Näin saat helposti ja yksinkertaisesti hyödylliset ainesosat yhdessä tiivistetyssä tabletissa.

Miksi olet voinut lukea muualta, että kurkumalla on paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta emme mainitse niistä sivuillamme? Olemme yritys ja teemme markkinointia. Suomessa meidän on noudatettava EU:n sanelemaa lainsäädäntöä ja saamme ainoastaan kertoa kuluttajalle niistä väitteistä, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt tai niistä, jotka ovat EFSA:n odotuslistalla.

KIINNOSTUITKO?

Kurkumaa on tässä Wellvita-tuotteessa