Latva-artisokka

Latva artisokka, eli Cynara scolymus on koristeellinen ohdakkeen sukuinen kasvi ja se on peräisin Välimeren alueelta. Jo muinaisten roomalaisten uskotaan viljelleen sitä. Nykyään Italia ja Espanja ovat tämän vitamiinipitoisen vihanneksen vientimaita. Latva-artisokka on vaatelias ja pitkän kasvuajan tarvitseva kasvi. Se on monivuotinen, mutta Suomessa sitä kasvatetaan yksivuotisena.

1800-luvulla espanjalaiset maahanmuuttajat toivat latva-artisokan mukanaan Kaliforniaan, jossa tämä komea vihannes otettiin vastaan riemulla. Itse asiassa Montereyn kaupunki Kaliforniassa on isännöinyt vuosittaista artisokka-festivaalia yli 60 vuoden ajan. Siellä artisokkaa juhlitaan musiikki- ja ruoanlaittoesityksillä ja tietysti myös kilpailuilla siitä, kuka pystyy syömään eniten artisokkaa.

Latva-artisokka on Välimeren herkku ja värikäs koristekasvi

Ruoanlaitossa latva-artisokasta käytetään erityisesti sen kukkanupun sisintä osaa, eli niin sanottua artisokka-sydäntä. Vuosisatojen ajan tätä komeaa kasvia on pidetty erityisenä, joskin vaikeasti valmistettavana ja syötävänä herkkuna. Artisokkakasvi on noin metrin korkea ja siinä on rosoiset vihreät lehdet. Tuotteliaalla kasvilla voi olla jopa 20 kukkamykeröä vuodessa. Ruoanlaittoon tarkoitetut artisokat leikataan ennen niiden kukkimista, sillä kukinta muuttaa niiden makua ja rakennetta niin paljon etteivät ne enää sovellu hyvin syötäviksi. Artisokkaa ei kuitenkaan käytetä pelkästään vihanneksena ruoanlaitossa. Sitä käytetään myös teessä, lisäravinteissa sekä italialaisessa tervetuliaisjuomassa Cynarissa. Lisäksi latva-artisokkaa käytetään koristekasvina sen suuren, violetin kukinnan vuoksi.

Artisokkakasvin nimen, Cynara scolymus, uskotaan olevan peräisin kreikkalaisesta mytologiasta. Kertomuksen mukaan Zeus, kreikkalaisten jumalien kuningas, rakastui kauniiseen tyttöön Cynaraan (Tsinaraan), jonka jälkeen hän muutti hänet jumalattareksi ja vei hänet mukanaan Olympus-vuorelle, jossa asui useita kreikkalaisia jumalia. Valitettavasti Cynara ei voinut asettua Olympus-vuorelle, vaan alkoi käydä salaa perheensä luona. Kun Zeus sai tietää tästä, hän raivostui ja heitti Cynaran ulos Olympus-vuorelta muuttaen hänet artisokaksi. Tästä syystä nimi Cynara scolymus.

Latva-artisokka on Välimeren herkku ja värikäs koristekasvi

Ruoanlaitossa latva-artisokasta käytetään erityisesti sen kukkanupun sisintä osaa, eli niin sanottua artisokka-sydäntä. Vuosisatojen ajan tätä komeaa kasvia on pidetty erityisenä, joskin vaikeasti valmistettavana ja syötävänä herkkuna. Artisokkakasvi on noin metrin korkea ja siinä on rosoiset vihreät lehdet. Tuotteliaalla kasvilla voi olla jopa 20 kukkamykeröä vuodessa. Ruoanlaittoon tarkoitetut artisokat leikataan ennen niiden kukkimista, sillä kukinta muuttaa niiden makua ja rakennetta niin paljon etteivät ne enää sovellu hyvin syötäviksi. Artisokkaa ei kuitenkaan käytetä pelkästään vihanneksena ruoanlaitossa. Sitä käytetään myös teessä, lisäravinteissa sekä italialaisessa tervetuliaisjuomassa Cynarissa. Lisäksi latva-artisokkaa käytetään koristekasvina sen suuren, violetin kukinnan vuoksi.

Artisokkakasvin nimen, Cynara scolymus, uskotaan olevan peräisin kreikkalaisesta mytologiasta. Kertomuksen mukaan Zeus, kreikkalaisten jumalien kuningas, rakastui kauniiseen tyttöön Cynaraan (Tsinaraan), jonka jälkeen hän muutti hänet jumalattareksi ja vei hänet mukanaan Olympus-vuorelle, jossa asui useita kreikkalaisia jumalia. Valitettavasti Cynara ei voinut asettua Olympus-vuorelle, vaan alkoi käydä salaa perheensä luona. Kun Zeus sai tietää tästä, hän raivostui ja heitti Cynaran ulos Olympus-vuorelta muuttaen hänet artisokaksi. Tästä syystä nimi Cynara scolymus.

Artisokka luontaistuotteissa

Periaatteessa voit syödä latva-artisokkaa osana ruokavaliota joka päivä saadaksesi saman määrän hyödyllisiä ainesosia kuin artisokkaa sisältävästä ravintolisästä. Kuitenkin monille meistä on vaikeaa sisällyttää artisokkaa päivittäisiin aterioihin. Tällöin ravintolisä voi olla käytännöllisempi vaihtoehto.

Kun artisokka sisältyy ainesosana ravintolisään, se uutetaan valvotussa teknologisessa prosessilla, jonka jälkeen uute kuivataan. Kun uuttaminen ja kuivaus on suoritettu, hyödyllisten ainesosien pitoisuus kasvaa. Tuloksena on tiivis tabletti, jossa on kaikki kasvin hyödylliset ainesosat.

Näin artisokka voi auttaa

Ravintolisissä artisokkaa käytetään, koska se voi:

  • Lievittää turvotuksen tunnetta
  • Tukea ruoansulatusta
  • Edistää suoliston normaalia toimintaa
  • Edistää suoliston mukavuutta
  • Edistää suoliston normaalia toimintaa
  • Auttaa ylläpitämään tervettä maksan toimintaa
  • Tukee maksan detoksifioivaa toimintaa
  • Edistää ruoansulatusnesteiden tuotantoa
  • Edistää laihtumista
  • Edistää normaalia rasvan määrää veressä (kolesteroli ja triglyseridi) (5 grammaa artisokkaa)

EU:n lainsäädäntö

Miksi olet voinut lukea muualta, että artisokalla on paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta emme mainitse niistä sivuillamme? Olemme yritys ja teemme markkinointia. Suomessa meidän on noudatettava EU:n sanelemaa lainsäädäntöä ja saamme ainoastaan kertoa kuluttajalle niistä väitteistä, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt tai niistä, jotka ovat EFSA:n odotuslistalla.

KIINNOSTUITKO?

Artisokkaa on näissä Wellvita-tuotteissa