Salvia

Salvia (englanniksi sage ja latinaksi Salvia officinalis) on ikivanha yrtti, jonka juuret ovat Välimeren alueella. Se on kasvi, jolla on pitkä ja ylpeä historia.   

Kesällä sinivioletit kukat ilahduttavat kukkien ystäviä ja mehiläisiä. Salviaa on saatavana puolipensaana, monivuotisena ja yrttinä. Se on monipuolinen kasvi, jolla on monia käyttötarkoituksia. Laita se pieneen ruukkuun keittiössä ja ripottele ruoan päälle tai kasvata salviaa puutarhassa, nauti sen kauniista kukista ja maukkaista lehdistä.

Salviaa käytetään kaikkeen puutarhan kaunistajasta ja ruoanlaitosta aina ravintolisiin asti. Salvia voi kasvaa 50 senttimetrin pituiseksi ja se on kestävä kasvi, jonka elinikä on jopa 5 vuotta.

Salvia - yrtit ja noituus

Salvian historia ulottuu muinaisiin aikoihin. Ja samoin kuin moniin muihin mausteyrtteihin, siihen on liittynyt uskomuksia, taikauskoa ja mystereitä. Esimerkiksi muinaisen Egyptin naiset määrättiin syömään salviaa epidemioiden jälkeen, koska sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä. Keskiajalla oppineet herbalistit liittivät salvian kuolemattomuuteen. "Se, joka juo salviaa, ei koskaan vanhene", kuului sanonta. Vaikka tämä ei tietenkään ollut totta, näillä ajatuksilla oli suuri merkitys menneiden aikojen yhteiskunnissa, joissa yrtit ja uskonto liittyivät erottamattomasti toisiinsa.

Pohjoismaihin salvia tuli keskiajalla luostarilaitoksen mukana. Tuolloin salviaa pidettiin voimallisena rohtoyrttinä ja sitä viljeltiin lääkekasvina. Salvian käyttö mausteena yleistyi vasta myöhemmällä keskiajalla kun sen huomattiin sopivan hyvin yhteen riistan ja muiden liharuokien kanssa. Salvia tuli tunnetuksi Suomessa 1600-luvulla ryytisalviana, mutta se viljely Suomessa oli vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

Salvia - Suosittu yrtti italiaisessa keittiössä

Salvia on suosittu yrtti etenkin italialaisessa ja ranskalaisessa keittiössä. Yleensä sitä käytetään rasvaisten liharuokien, kuten pannupihvien mausteena, koska se lisää lihaan herkullisen, yrttisen maun. Salvian lehtiä voi silpoa lihan ja siipikarjan täytteeksi tai sitä voi sirotella perinteisten ruokien, kuten Saltimbocca alla Romanan päälle. Vaikka salvia on yhtä tunnettu mauste kuin oregano, rosmariini ja timjami, ei se ole koskaan saavuttanut samaa suosiota maustehyllyillämme.

Mutta sen suosio on sitäkin suurempi hyvissä ravintolisissä.

Salvia luontaistuotteissa

Salvia on tunnettu sen lieventävästä vaikutuksesta moniin vaihdevuosi-ikäisten naisten kokemiin ongelmiin, kuten hikoiluun ja kuumiin aaltoihin. Vaihde-vuosien aika voi olla vaikeaa ja haastavaa, ja sen vuoksi yhä useammat naiset etsivät luonnollisia tapoja vähentää epämukavuutta. Salviaa sisältävä ravintolisä voi olla hyvä ratkaisu.

Ravintolisissä salvia voi erityisesti:

Auttaa hillitsemään hikoilua ja vähentämään kuumia aaltoja vaihdevuosien aikana

Vahvistaa hiuksia hormonaalisen epätasapainon yhteydessä

Edistää parempaa hyvinvointia vaihdevuosien aikana


Harvat meistä haluavat syödän nipun salviaa päivässä sen läpitunkevan maun vuoksi. Ravintolisä on siis parempi ratkaisu. Se on helpompi ottaa ja varmistaa samalla vaikuttavien ainesosien riittävä saanti.     

Ravintolisiin salvia lisätään joko kuivattuna yrttinä tai uuttamalla kasvi valvotun teknologisen prosessin avulla. Tällöin kasvista poistetaan ei-aktiviiset osat, jotka eivät imeydy elimistöön, kuten selluloosa ja siten hyödyllisten aineiden pitoisuus lisääntyy ja jäljelle jää vain kasvin parhaiten vaikuttava osa.

Miksi olet voinut lukea muualta, että salvialla on paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta emme mainitse niistä sivuillamme? Olemme yritys ja teemme markkinointia. Suomessa meidän on noudatettava EU:n sanelemaa lainsäädäntöä ja saamme ainoastaan kertoa kuluttajalle niistä väitteistä, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt tai niistä, jotka ovat EFSA:n odotuslistalla.

KIINNOSTUITKO?

Salviaa on näissä Wellvita-tuotteissa