7 yksinkertaista vinkkiä vähentää vatsan turvotusta

Nopeasti eroon vatsan turvotuksesta

Miten päästä eroon vatsan turvotuksesta? Se on kysymys, jona kanssa monet painivat eli et ole ainoa, joka kärsii vatsan turvotuksesta.   

Voi olla houkuttelevaa antaa periksi ja perua suunnitelmat aina vatsan kiukutellessa. Älä kuitenkaan anna oireidesi estää sinua elämästä elämääsi. Tässä artikkelissa kerromme sinulle vinkkejä siitä, miten saat vatsan turvotuksen aisoihin nopeasti.

Miksi vatsa turpoaa?

Vatsavaivoihin voi olla useita syitä. Se voi johtua elämäntavoista, istumatyöstä ja huonoista ruokailutottumuksista. Vatsan turpoaminen voi johtua tietyistä ruoka-aineista, joita vatsan on vaikea sulattaa. Usein syynä on ylensyönti, jolloin vatsaan ja suolistoon syntyy ilmaa, mikä taas saa aikaan turvotusta.  

Turvotus on ikävää sekä fyysisesti että henkisesti. Usein on vaikea aamulla valita vaatteet päälle, jos joutuu miettimään päivän aikana paisuvaa vatsaa. Naisen ilmaa täynnä oleva ja turvonnut vatsa voi saada aikaan jopa kysymyksiä raskaana olemisesta. Turvonnut vatsa voi aiheuttaa fyysisiä rajoituksia, jos tunnet olosi huonovointiseksi ja raskaaksi.

Paisuneen vatsan merkit

Miltä tuntuu olla pöhöttynyt? Niille, jotka kärsivät vatsan turvotuksesta, ei ole epäilystäkään. On sekä näkyviä oireita että huomaamattomia oireita. Molemmat voivat kuitenkin aiheuttaa suuria haittoja. Joitakin yleisimpiä oireita ovat:

Miten päästä eroon vatsan turvotuksesta?

On olemassa useita tapoja päästä eroon vatsan turvotuksesta. Kaikki vinkit eivät toimi kaikille. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan seuraavia vinkkejä, joilla voi päästä eroon vatsan turvotuksesta.
HUOM: On tärkeää kokeilla vain yhtä asiaa kerrallaan, jotta näet, mikä toimii sinulle parhaiten.

1. Käytä vähemmän maitotuotteita

Tavallinen maito sisältää maitosokeria eli laktoosia, jota ruoansulatusentsyymi, laktaasi pilkkoo. Jos laktaasi-entsyymi puuttuu, maitosokeri jää suolistoon ja aiheuttaa turvotusta. Tämä on yleistä varsinkin Euroopan ulkopuolella syntyneillä ihmisillä. Euroopassa ja erityisesti Pohjoismaissa siedämme hyvin laktoosia, sillä runsas maidon käyttö on lisännyt laktaasin säilymistä elimistössä.

2. Syö hitaasti ja pureskele ruoka huolellisesti

Turvotus voi olla merkki siitä, että syöt liian nopeasti etkä pureskele ruokaa kunnolla. Kun syöt nopeasti, imet luonnollisesti enemmän ilmaa suuhusi, joka päätyy vatsaan. Hidastamalla ruokailua voit vähentää kaasuja ja turvotusta.

3. Vähennä kofeiinin saantia

Kofeiinilla voi olla häiritsevä vaikutus ruoansulatukselle ja se voi pahentaa turvotusta. Jos sinulla on vatsaongelmia, harkitse kahvin pois jättämistä ja juo sen sijaan vettä tai teetä..

4. Juo vähemmän alkoholia

Samoin kuin kofeiini, myös alkoholijuomat, kuten olut tai viini, voivat aiheuttaa turvotusta. Kannattaa siis jättää olut jääkaappiin ja viinipullo avaamatta.

5. Syö kuitupitoista ruokaa

Kuitupitoinen ruoka auttaa säätelemään ruoansulatusta ja vähentämään turvotusta. Kuitupitoisia ruokia ovat esimerkiksi ruisleipö, kaurahiutaleet ja marjat. Kaikkia näitä on hyvin saatavilla ja niitä on helppo sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon.

6. Kuntoile säännöllisesti

Säännöllinen liikunta voi myös parantaa ruoansulatusta ja pitää turvotuksen loitolla. Sillä ei ole väliä millaista liikuntaa harrastaa. Hyviä liikuntamuotoja ovat esimerkiksi juoksu, pyöräily tai ihan vain pitkät kävelylenkit. Kun liikumme, stimuloimme suolistoamme, mikä auttaa vähentämään turvotusta.

7. Pienennä annoskokoa

Vältä isoja annoskokoja, varsinkin juuri ennen nukkumaanmenoa. Syö pieniä aterioita säännöllisesti päivän aikana. Turvotus voi olla merkki siitä, että syöt illalla liikaa.

Macoform - suosittu tuote ruoansuolatukseen