[col=#20bb8b/Väsyneet jalat?]
Näin ratkaiset ongelman

Pitkän kävelyn jälkeen väsyneet jalat ovat tuttua. Entäpä, kun jalat tuntuvat väsyneiltä ja raskailta ilman erityistä syytä? Jotkut voivat herätä aamulla tuntien jalkansa väsyneiksi, toiset taas kokevat väsymystä koko päivän ajan. Jos jalat tuntuvat raskailta kuin lyijy, on vaikea motivoitua liikkumaan ja olemaan aktiivinen.

Jalkojen väsymys on melko yleistä. Suurin osa meistä käyttää jalkojaan joka ikinen päivä. Valitettavan monet huomaavat, että heidän jalkansa tuntuvat painavilta ja väsyvät ilman syytä, etenkin iän myötä. Mistä tietää, johtuuko se ikääntymisestä vai onko kyse jostain muusta?

Miksi jalat väsyvät ja tuntuvat painavilta?

Jalkojen väsymisen tunne on yleinen vaiva, jota lähes jokainen potee joskus. Joillakin ihmisillä ongelma ilmenee ensimmäisenä aamulla, toisilla taas koko päivän ajan. Jalat rasittuvat todennäköisimmin, jos istut pitkään liikkumatta, esimerkiksi toimistotyössä. Olisi tärkeää saada keho välillä liikkeelle. Nouse välillä seisomaan, käy kävelyllä tai tee kyykkyjä. Liike tekee hyvää keholle. Jalkojen väsymys ja raskas tunne johtuvat usein verenkierrosta ja erityisesti suonista.  

Laskimot ja laskimosuonet ovat niitä verisuonia, joiden kautta veri palautuu takaisin sydämeen. Jos ne eivät toimi optimaalisesti, joskus veri kerääntyy suoniin ja nestettä vuotaa kudoksiin. Seurauksena jalkoihin kertyy nestettä ja jalat tuntuvat raskailta ja väsyneiltä.  

Laskimoläpät varmistavat, että veren paluuvirtaus on yksisuuntainen kohti sydäntä. Tämä tapahtuu laskimopumpun lihassupistusten avulla.

Kuka on altis laskimo-ongelmille?

Naisilla on todennäköisemmin laskimo-ongelmia kuin miehillä, mutta kuka tahansa voi kokea verisuonista johtuvia ongelmia. Jos vanhemmillasi on ollut samankaltaista taipumusta, on todennäköisempää, että sinulla on niitä. Ylipainoisilla, raskaana olevilla, passiivisilla ihmisillä, tupakoitsijoilla ja iäkkäillä ihmisillä on todennäköisemmin laskimo-ongelmia.

Jalkojen ulkonäkö

Samalla kun puhumme raskaista jaloista, emme voi jättää ihoa huomiotta. Laskimoiden toiminta voi vaikuttaa myös ihon ulkonäköön. Laskimoiden hidastunut toiminta voi saada pintaverisuonet näkyvämmiksi iholla. Raskaat ja väsyneet jalat sekä ihon ulkonäkö vaikuttaa helposti itseluottamukseemme ja hyvinvointiimme. Erityisen häiritsevää se on kesällä, jolloin haluaisi pitää jalat paljastavia kesävaatteita. Jos siis haluat vähentää raskasta tunnetta ja väsymystä jaloissa ja pitää jalkojesi ihon hyvännäköisenä, niin ylläpidä hyvää verenkiertoa.

Miten voit helpottaa raskaita ja väsyneitä jalkoja?

Jos raskaat ja väsyneet jalat häiritsevät jokapäiväistä elämääsi, niin luultavasti haluat tehdä asialle jotain. Seuraavista vinkeistä voi olla hyötyä: 

 • Tarkkaile painoasi
  Jos olet ylipainoinen, jalkoihin kohdistuva paine on suurempi ja sen myötä raskaiden jalkojen todennäköisyys kasvaa. Aina emme voi hallita painoamme, sillä perimällä voi olla merkitystä. On kuitenkin hyvä tiedostaa perimänsä, pitää paino kurissa ja liikkua säännöllisesti.  


 • Vilkastuta verenkiertoa kasviperäisellä ravintolisällä
  Wellvitan Venolet sisältää muun muassa viininlehtiä ja rypäleiden siemeniä, jotka edistävät jalkojen hyvää verenkiertoa ja vähentävät raskasta ja väsynyttä tunnetta jaloissa.

 

 • Tukisukat
  Tukisukat voivat auttaa laskimolihasten pumppua siirtämään verta ylöspäin kohti sydäntä. Tukisukat voivat näin vähentää raskasta tunnetta jaloissa.   

 

 • Venyttelyharjoitukset
  Venyttelyharjoitukset voivat auttaa huonoon verenkiertoon. Jooga on loistava keino lisätä joustavuutta.  

 

 • Vaatetus
  Vältä erittäin tiukkoja vaatteita tai epämukavia jalkineita, kuten korkokenkiä.  

Onko hieronnasta hyötyä raskaille ja väsyneille jaloille?

Hieronta on hyvä keino hoitaa kipeytyneitä lihaksia. Monet kokevat, että sillä on rauhoittava vaikutus. Keho rentoutuu, ajatukset seisahtuu ja voimme nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Siksi monet raskaista ja väsyneistä jaloista kärsivät turvautuvat hierontaan. Jalkojen hierominen voi auttaa verenkiertoa. On hyvä huomata, että vaikka hieronta lievittää jalkojen väsymystä, se ei välttämättä ratkaise ongelmaa kokonaan. Hieronta on täydentävä keino muille asioille, joita voit tehdä kehosi hyväksi.