Voikukka

Useimmille puutarhureille voikukat ovat toistuva riesa, joka ilmestyy vuosi toisensa jälkeen kukkapenkkeihin, nurmikoille ja laattojen välisiin saumoihin. Vaikka voikukka on hyvin yleinen rikkaruoho, se on monella tapaa mielenkiintoinen ja moniin käyttötarkoituksiin soveltuva.

Leijonanhammas, sängynkastelija ja kultaharja: Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Lähes kaikki kuitenkin tuntevat sen nimellä voikukka. Voikukan latinankielinen nimi on Taraxacum officinale. Suomessa on noin 400 eri voikukkalajia ja -alalajia, joita maallikon voi olla hyvin vaikea erottaa toisistaan. Voikukalla on huomattava kyky levitä. Jotkin lajit leviävät juuristoverkoston kautta, kun taas toiset lajit leviävät itsepölytteisten siementen kautta, jotka leviävät tuulen mukana lasten ja lastenmielisten puhaltaessa voikukan valkoista untuvaa.

Vaikka voikukka on monien puutarhureiden kiusana, se on itse asiassa kaunis näky. Sen tiheä keltainen kukka istuu onttoon varteen, joka voi yleensä kasvaa jopa 45 cm pitkäksi. Ensimmäiset keltaiset kukat ilmestyvät huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa. Siitä lähtien voikukka voi kukkia aina syyskuuhun asti. Ontto varsi sisältää voikukan maitomaisen valkoista mehua, josta kukka on saanut nimensä. Kukan sahalaitaiset lehdet muistuttavat leijonan hampaita. siitä tuleekin nimi leijonanhammas.

Monikäyttöinen voikukka

Ranskassa voikukkaa käytetään usein salaatissa, jossa se lisää katkeraa makua, joka on samankaltainen kuin rucolalla. Salaatti on kuitenkin vain yksi voikukan monista käyttötarkoituksista. Voikukan kukkaa käytetään hilloon, mehuun ja viiniin sekä sitä käytetään myös esimerkiksi kakkujen koristeena. Jos poimit voikukan versot ennen kuin ne ponnahtavat ulos, kukannuput voidaan peitata ja paistaa pannulla, minkä jälkeen niitä käytetään salaatin rapeana lisänä. 2. maailmansodan aikana niitä yritettiin käyttää useita kertoja hieman epätavallisemmilla tavoilla: Suomessa voikukan juuret paahdettiin ja niitä käytettiin kahvinkorvikkeena, kun taas Yhdysvalloissa ja Venäjällä voikukkamehua käytettiin kumin valmistukseen. Voikukkakahvista tai voikukkakumista ei kuitenkaan tullut suuria menestyksiä.

Tarinoita voikukan myönteisistä ominaisuuksista voidaan itse asiassa jäljittää Antiikin Kreikkaan ja keskiajalle asti, jolloin sitä käytettiin muun muassa syyliin ja pisamiin, luultavasti hyvin vaihtelevin tuloksin.

Voikukka luontaisravinteissa

Jos voikukkien syöminen ei houkuttele, voit varmistaa voikukan hyödyllisten ainesosien saannin ravintolisän kautta. Ennen kuin voikukkien ainesosista valmistuu tabletti, ne ovat käyneet läpi tarkkaan valvotun teknologisen prosessin, jossa hyödylliset ainesosat on tiivistetty helposti nautittavaan muotoon.

Ravintolisissä voikukka voi auttaa:

ylläpitämään normaalia virtsateiden toimintaa,edistämään vatsan, maksan ja suoliston normaalia toimintaa jaylläpitämään vatsan normaalia pH-tasapainoa.

Miksi olet voinut lukea muualta, että voikukalla on paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta emme mainitse niistä sivuillamme? Olemme yritys ja teemme markkinointia. Suomessa meidän on noudatettava EU:n sanelemaa lainsäädäntöä ja saamme ainoastaan kertoa kuluttajalle niistä väitteistä, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt tai niistä, jotka ovat EFSA:n odotuslistalla.

KIINNOSTUITKO?

Voikukkaa on näissä Wellvita-tuotteissa