Ruusunmarja

Olet varmaan nähnyt ruusumarjoja rannikolla, tiheiköissa, tienvarsilla tai tavallisissa puutarhoissa.

Suomessa on jopa 10 erilaista ruusunmarjalajia. Tässä keskitymme kuitenkin ensisijaisesti ruusunmarjaan nimeltä Rosa canina (latinalainen) tai koiranruusu.

Ruusunmarjaruusu

Ruusunmarjaruusu Rosa canina kasvaa luonnollisesti Euroopassa, mutta Suomessa sitä tavataan harvinaisempana vain Ahvenanmaalla ja paikoin Etelä-Suomessa. Se on laajalle levinnyt myös muualla Euroopassa sekä Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa.

Rosa canina on piikkinen pensasruusu ja se kasvaa 3-4 metriä korkeaksi. Kuitenkin seisoessaan lähellä muita pensaita ja puita, sen kaarevat varret voivat ottaa tukea vieruskavereistaan ja ampaista jopa 8 ja 10 metrin korkeuteen. Rosa canina koristaa maisemia kesä- ja heinäkuussa runsaalla valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyisellä kukinnollaan.

Ruusunmarjaruusun hedelmät, eli kiulukat ovat muodoltaan pitkäomaisia, noin 2 senttimetrin pituisia. Niillä on sileä, oranssinpunainen pinta ja ne sisältävät runsaasti siemeniä. Värikkäät kiulukat kypsyvät syötäviksi lokakuun puolivälistä marraskuun loppuun.

Ruusunmarja on luonnon lahja eläimille

Ruusunmarjan kypsymisaika lokakuusta marraskuuhun on luonnon lahja linnuille ja muille eläimille, sillä syksyn ja ensihallaöiden tullen muut ravitsemusvaihtoehdot voivat olla rajallisia.

Rosa canina onneksi kestävää tekoa, eikä se siksi vahingoitu, kun linnut ja naudat syövät sen C-vitamiinipitoisia hedelmiä. Ruusunmarjaruusulla on myös suuri tuulen- ja säänkestävyys sekä se voi kasvaa sekä keskikuivassa savimaassa että kalkkipitoisessa hiekkamaassa.

Uskonnollinen symboli ja snapsien mauste

Ruusunmarjalajia Rosa canina kutsutaan myös koiranruusuksi. Sen latinalainen nimi "canina" johtuu mahdollisesti alentuvasta asenteesta ruusua kohtaan, jota aiemmin pidettiin arvottomana verrattuna muihin ruusuihin, joiden kasvattamiseen käytettiin aikaa ja vaivaa. Vankkavartista ja -piikkistä Rosa caninaa on kuitenkin käytetty monien jaloruusujen perusrunkona.

Entisaikaan uskottiin myös, että rosa caninan juuret voivat parantaa raivotautia sairastavant koiran pureman. Varhaisella keskiajalla Saksassa ruusunmarjaruusu yhdistettiin paholaiseen. Kristinuskossa sitä puolestaan on pidetty puhtauden, rakkauden ja avioliiton symbolina.

Keittiössä ruusunmarjoja käytetään pääasiassa keitoissa ja hilloissa, mutta niitä voidaan käyttää myös antamaan makua esimerkiksi snapseille. Ruusunmarjaruusun kiulukoissa on erittäin runsaasti C-vitamiinia.

Ruusunmarja luontaistuotteissa

Saadaksesi ruusunmarjojen hyödyllisen vaikutuksen, sinun täytyy syödä niitä oikeassa määrin ja osana päivittäistä ruokavaliotasi. Lisäravinne voi olla kätevämpi vaihtoehto.

Ravintolisien valmistuksessa ruusumarjan vaikuttavat ainesosat tiivistetään uuttamalla ne hallitussa teknologisessa prosessissa. Näin saat helposti ja yksinkertaisesti hyödylliset ainesosat yhdessä tiivistetyssä tabletissa.

Ruusunmarjaa käytetään ravintolisissä, koska se voi:
  • Edistää nivelten liikkuvuutta
  • Auttaa ylläpitämään terveitä ja joustavia niveliä
  • Edistää nivelten kestävyyttä ja voimaa
KIINNOSTUITKO?

Ruusunmarjaa on näissä Wellvita-tuotteissa