Vaihdevuosien historia

Sukella vaihdevuosien kiehtovaan historiaan

Vaihdevuodet kuvaavat naisen viimeisten kuukautisten jälkeistä aikaa, jolloin monille on ominaista kuumat aallot, väsymys ja mielialan vaihtelut. Sukupuolihormoni estrogeenin tuotanto vähenee ja uusi elämänvaihe alkaa.

Nykyään pidämme vaihdevuosia luonnollisena asiana, mutta ennen vanhaan niihin suhtauduttiin epäluuloisesti, jopa peläten. Mistä erikoinen hikoilu johtui? Miksi kuukausittainen verenvuoto loppui?

Aristoteleesta kasviparantajiin

Aristoteleen muinaisessa Kreikassa vaihdevuodet eli menopaussi ei ollut tunnettu käsite. Kuitenkin tämän kuuluisan filosofin kirjoituksissa todettiin, että naisille tapahtui “jokin muutos” 40 ikävuoden jälkeen. Tarkoittiko tämä sitä, että naiset puhuivat avoimesti hikoilusta Ateenan kaduilla? Sitä voi vain arvailla, sillä niin pitkältä ajalta ei ole merkintöjä. Jos jatkamme historiaa keskiajalle asti, sen vähemmän vaihdevuosista tiedämme. 

Sairaudet, köyhyys ja sodat tekivät elämästä arvaamatonta. Monet naiset eivät eläneet niin pitkään, että olisivat voineet kokea vaihdevuosien hikoilua, ja ne, jotka elivät, hakivat hienovaraisesti apua kylän “viisailta naisilta”.  Heitä pidettiin parantajina, joilla oli laaja tietämys kasveista, mikä teki heistä haavoittuvaisia aina, kun noitavaino nousi esiin. Siitä syystä he pitivät matalaa profiilia.  

Puna-apila auttaa vähentämään kuumia aaltoja ja hikoilua, kun taas salvia ylläpitää normaalia hikoilua ja hyvinvointia vaihdevuosien aikana.

1800-luvun kodin hengetär

Siirryttäessä 1800-luvulle tapahtui suuria yhteiskunnallisia muutoksia, ja naisen rooli muuttui tärkeämmäksi, ainakin yhteiskunnan ylemmillä tasoilla. Naisen tehtävänä oli luoda perheelle rauhallinen kotiympäristö, suojautua modernia maailmaa vastaan. Naisen tuli olla lempeä, passiivinen ja epäitsekäs: kodin hengetär. Tällaista ihannetta oli kuitenkin vaikea noudattaa, varsinkin vaihdevuosien aikana, jolloin monet naiset - niin silloin kuin nytkin - kokivat epämiellyttävää hikoilua, väsymystä ja ärtyneisyyttä. 

Enää ei ollutkaan mitään viisasta kasviparantajaa metsässä, jonka puoleen voisi kääntyä hakemaan helpotusta kuumia aaltoja vastaan. Toisaalta mieslääkärit alkoivat tunnistaa myöhemmässä iässä olevien naisten oireita, ja vuonna 1821 lääkäri Charles Negrier nimesi ilmiön “menopaussiksi”. Nyt hienot naiset saattoivat mennä lääkärin vastaanotolle hikoilun ja kuumien aaltojensa vuoksi. Mutta mikä oli silloinen hoitomuoto? Ja auttoiko se lainkaan?

Hikoilua ja hysteriaa

1800-luvun yhteiskunnassa naisen lisääntymiskyky liittyi läheisesti hänen naiseuteensa. Siksi vaihdevuosia ei varsinaisesti otettu avosylin vastaan. Itse asiassa sitä pidettiin suorastaan luonnottomana, vaarallisena tilana, joka hyökkäsi naisen naisellisuutta vastaan. Miksi kuukausittainen verenvuoto loppui? Ja mitä se teki naisten jo ennestään herkälle mielelle? Tämä ajattelutapa johti siihen, että monilla naisilla diagnosoitiin hysteria, kun he kertoivat kärsivänsä liiallisesta hikoilusta ja energian puutteesta. Hysteria tulee kreikan kielen sanasta “hystera”, joka tarkoittaa kohtua. Hysteria oli aikansa naisten sairaus, jota käytettiin selittämään kaikkea levottomuudesta yli-innokkuuteen - käyttäytymistä, joka poikkesi ajan naisihanteesta. Nykyään diagnoosi on onneksi unohdettu, ja vaihdevuodet nähdään luonnollisena osana elämää.

Hikoiluun ratkaisu luonnosta? 

1960-luvulla uskottiin, että vastaus vaihdevuosien ongelmiin oli hormonihoito. Tavoitteena oli tehdä sairastuneista naisista jälleen “naisellisia”. Nykyään vaihdevuosiin ei suhtauduta näin, ja useimmat ihmiset haluavat mieluummin luonnollisen ratkaisun luonnolliseen muutokseen. Siksi kasviperäisistä ravintolisistä on tullut suosittuja. Esimerkiksi puna-apila voi auttaa vähentämään hikoilua, kun taas salvia ylläpitää normaalia hikoilua ja hyvinvointia vaihdevuosien aikana. 

Menoflora perustuu muun muassa puna-apilaan, joka auttaa vähentämään kuumia aaltoja ja hikoilua, ja salviaan, joka vahvistaa hiuksia hormonaalisen epätasapainon yhteydessä ja auttaa lievittämään hikoilua. Se sisältää myös B6-vitamiinia, joka auttaa vähentämään väsymystä ja säätelemään hormonitoimintaa.

Äkillinen hikoilu - ennen ja nyt

Historiassa hikoilu oli erityisen haastavaa naisille, koska silloiset normit sanelivat, mitä oli soveliasta pukea päälleen, aivan eri tavalla kuin nykyään. Me voimme kuljeskella väljissä vaatteissa, joissa on tilaa hengittää, kun taas entisaikojen naiset joutuivat ahtautumaan korsetteihin ja nilkkoihin asti ulottuviin hameisiin. Monet ihmiset luultavasti ihmettelivät miksi he hikoilivat. Heillä oli hyvä syy kysyä. Tieteellä ei ollut kunnollista vastausta siihen, miksi naiset hikoilivat. Itse asiassa monet lääkärit uskoivat 1800-luvulla, että tämä naisessa tapahtuva muutos oli luonnoton tila, joka vaati perusteellista hoitoa. Hikoilu oli siis asia, joka oli parasta yrittää kätkeä. 

Kunnianosoitus vaihdevuosille

Nykyään menopaussi eli vaihdevuodet nähdään yhä useammin luonnollisena muutoksena, jota voi jopa juhlia. Silti hikoilu on edelleen jonkinlainen tabu, ja harva nainen puhuu avoimesti hikoilusta. Ehkä kannattaisi kuitenkin. Tiede on edennyt pitkälle siitä, kun Charles Negrier esitteli termin “menopaussi”.

Tiedämme nyt esimerkiksi, miksi hikoilet. Se johtuu siitä, että estrogeenin tuotanto vähenee vaihdevuosien aikana, jolloin keho on herkkä lämpötilan nousulle. Seurauksena on usein yöhikoilua, kuten myös hikoilua päivällä. Toisinaan kuumat aallot kestävät pitkään, toiset ovat voimakkaita, mutta häviävät nopeasti.

Menopaussi tulee kreikan sanoista ”pausis” (tauko) og ”mēn” (kuukausi).
Se viittaa kuukausittaisen verenvuodon loppumiseen. 

Menoflora

Vaihdevuosien kuumiin aaltoihin ja ärtyneisyyteen

Puna-apilasta, salviasta ja soijasta valmistettu Menoflora on Wellvitan suosituin vaihdevuosituote. Puna-apila hillitsee kuumia aaltoja ja vähentää ärtyneisyyttä, salvia vahvistaa hiuksia hormonaalisessa epätasapainossa sekä B6-vitamiini vähentää väsymystä ja säätelee hormonitasapainoa.

Kertatilaus
49,95 €
Kestotilaus 60 tablettia/joka 2. kuukausi Säästä 10 € toimitusta kohti
Tyytyväisyystakuu
19,95 €
-50% 1. toimituksesta 19,95 €
Hinta sis. toimituskulut 24,9 €

Hinta per seuraavat toimitukset 39,95 €
Hinta sis. toimituskulut 44,9 €

Vain 0.67 €/päivä tilauksella
Varastossa
Toimitusaika 5-10 arkipäivää
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00